top of page

אלרגיה אטופית-אלרגיה לגורמים סביבתיים

אלרגיה זו מוכרת בשמות נוספים כגון אסטמה של העור או אטופי. גם לאלרגיה זו קיים מרכיב גנטי וסביבתי. בעל החיים אשר נחשף לגורם סביבה אליו הוא אלרגי, כגון אבק, אבקנים עונתיים וכד' מגיב בגרוד, הגורם לפציעה עצמית המובילה לזיהום עורי וריח גוף רע. במקרים מסוימים גם דלקות אוזניים וליקוק כפות רגליים הם חלק מהסימפטומים של אלרגיה זו. אותם גורמים סביבתיים הגורמים לאלרגיה נקראים גם אלרגנים.

רבים נוטים לחשוב כי אבחון של גורמי אלרגיה מבוצע על ידי בדיקות דם הבודקות את רמות הנוגדנים בדם. למעשה, בדיקות אלו אינן אמינות לאבחון המחלה שכן גם בבעלי חיים בריאים יכולות להימדד רמות גבוהות של נוגדנים לאלרגנים שונים.

כיצד מאבחנים?

הדרך היחידה, נכון להיום, לאבחון המחלה היא על ידי שלילת שני גורמי האלרגיה שהוזכרו קודם- אלרגיה לפרעושים (על ידי טיפול סדיר) ואלרגיה למזון (על ידי מבחן מזון).

אז למה כן נועדו בדיקות הדם אשר בודקות את רמות הנוגדנים בדם, או בשמן השני- בדיקות אלרגיה?

 בדיקות אלו נועדו לצורך התאמת טיפול, כלומר- כלבים וחתולים אשר אובחנו כסובלים מאלרגיה סביבתית עוברים את בדיקות הדם אשר קובעות כנגד אילו אלרגנים קיימות רמות גבוהות של נוגדנים בדם. לאותם בעלי חיים אפשר להזמין תמיסה אשר מכילה את אותם אלרגנים בריכוז נמוך, ומלמדים את הבעלים כיצד להזריק לבעל החיים את התמיסה במינונים הולכים וגדלים. כך למעשה אנו "מרגילים" את מערכת החיסון שלא להגיב ביתר לאותם גורמים. טיפול זה, אשר נקרא "היפוסנסיטיזציה" נמצא יעיל בשני שליש מהכלבים והחתולים. את הטיפול יש להמשיך לפחות שנה שלמה על מנת לדעת האם בעל החיים מגיב לטיפול או שיש צורך להחליף טיפול או לשלב טיפול נוסף.

טיפולים נוספים

סוג אחר של טיפול הינו טיפול סימפטומטי- כלומר טיפול אשר מטפל בסימפטומים של המחלה(כגון גרוד, אדמומיות ולקויות עוריות) אך לא מטפל בגורם עצמו. טיפול כזה יכול לכלול תרופות אשר משפיעות מעט על מערכת החיסון כגון סטרואידים וציקלוספורין, וכן תרופות חדשות יותר בשוק כגון אפוקוול או זריקות צייטופוינט.

התמהיל הטיפולי כמובן משתנה בין בעל חיים אחד לאחר ויש חשיבות רבה למעקב וליווי של רופא לצורך התאמת הטיפול היעיל ביותר עבור בעל החיים.

bottom of page